Protocol op maat voor Tenerife

Protocol op maat voor Tenerife -
Foto van strand met palmbomen in Tenerife
Strand met palmbomen in Tenerife

Gezondheidscrisis is voorbij

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft op 5 mei 2023 een einde verklaard aan COVID-19 als een noodsituatie voor de volksgezondheid van internationaal belang.

Er zijn momenteel geen beperkingen voor reizen naar de Canarische Eilanden.

Het ministerie van Volksgezondheid publiceerde zijn laatste rapport met de indicatoren van de evolutie van de pandemie op 30 juni, nadat op 4 juli het Koninklijk Besluit was goedgekeurd dat de gezondheidscrisis voorbij verklaarde. De gegevens zijn nu opgenomen in het ISCIII-document, dat de situatie van influenza en andere respiratoire virussen volgt.

Er zal een protocol op maat worden opgesteld voor de pandemie in Tenerife

De regering van de Canarische Eilanden heeft gisteren voor het eerst erkend dat het toegepaste gezondheidsprotocol niet het verwachte effect heeft gehad op Tenerife, dat gisteren opnieuw de meeste besmettingen (77%) van de archipel had.

Dit werd meegedeeld op een persconferentie door de woordvoerder van de uitvoerende macht, Julio Pérez, die de Cabildo en de gemeenten van Tenerife opriep tot een vergadering om een specifiek plan op te stellen voor het eiland dat proportioneel meer getroffen is door de pandemie en waar, zo zei hij, de traceerbaarheid (opsporing) “minder is”.

Julio Pérez wees er in dit verband op dat de redenen divers kunnen zijn, maar dat één van de redenen, volgens een verslag van het regionale Ministerie van Volksgezondheid, is dat Tenerife 50.000 jongeren meer telt dan Gran Canaria, en dat dit segment van de bevolking volgens hem het werk van de opsporingsdiensten bemoeilijkt, omdat zij een “minder nauwkeurig geheugen” hebben met wie ze, tijdens de 48 uur voorafgaand aan de positieve test, contact hebben gehad.

Er zal voor Tenerife een handleiding op maat worden gemaakt.

Evenzo zinspeelde de regeringswoordvoerder op de verspreiding van het virus op Tenerife als een andere mogelijke factor waarmee rekening moet worden gehouden, aangezien het virus niet in één gebied is geconcentreerd, maar zich verspreidt over verschillende plaatsen met een hoge bevolkingsdichtheid. Op Gran Canaria daarentegen wonen de meeste inwoners in de hoofdstad Las Palmas. Hij zei echter dat het “zeer opvallend” was dat de huiszoekingen niet even doeltreffend waren.

De vergadering die binnenkort zal worden bijeengeroepen, zal, zoals Julio Peréz al zei, een debat met zich meebrengen over “wat er op Tenerife gebeurt” en waarom de maatregelen niet werken, zoals ze op andere plaatsen in Spanje en daarbuiten wel werken.

In plaats van de maatregelen te verscherpen, waarvoor Pedro Martín, president van Tenerife, reeds heeft gewaarschuwd dat het schadelijk zou zijn voor de economie en, gezien de achtergrond, niet veel voordelen zou opleveren vanuit het oogpunt van de gezondheid, zal men zich dus meer richten op die gebieden waar de protocollen niet het gewenste resultaat opleveren, althans, zoals zij thans zijn opgezet. Conclusie er zal voor Tenerife een handleiding op maat worden gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 reacties

  1. Jennieschulenburg schreef:

    Kunnen wij September naar tenerife

Ook interessant om weten…