Bosbrand Tenerife al enige dagen terug actief

Reactivering bosbrand Tenerife
Foto: Agencia EFE

Brand op Tenerife wordt complexer

De brand op Tenerife komt in een “complexe situatie”, ongekend op de Canarische Eilanden
De minister van Territoriaal Beleid van de regering van de Canarische Eilanden verwacht niet dat het niveau van de brand zal dalen van niveau 2 naar niveau 1 tot aanstaande zondag.

De reactiveringen van de bosbrand die ontstond in augustus in Tenerife maken de situatie “complex, nooit eerder gezien”, zei dinsdag de minister van Territoriaal Beleid van de regering van de Canarische Eilanden, Manuel Miranda, die niet verwacht dat de categorie zal dalen van niveau 2 naar 1 voor aanstaande zondag.

Bosbrand Tenerife terug naar niveau 2

Op maandag werd het vuur weer opgeschaald naar niveau 2 als gevolg van verschillende reactiveringen. Dit leidde tot de preventieve evacuatie van ongeveer 110 inwoners uit de dorpen Las Calderetas, Campo de Tiro en Carril del Polvo. Deze bewoners zullen de komende uren hun huizen niet kunnen betreden, aangezien zij tijdelijk zijn ondergebracht in Casa del Ganadero in La Laguna. Samen met hen zijn er 500 honden en 25 paarden die ook daar verblijven.

Tijdens een persconferentie heeft de minister van Territoriaal Beleid benadrukt dat de regering van de Canarische Eilanden verantwoordelijk is voor de coördinatie van het rampenplan, aangezien het naar niveau 2 is opgeschaald. Hij wees erop dat de brand geen open fronten heeft, maar dat er actie moet worden ondernomen op basis van de reactiveringen die zich voordoen binnen een straal van 90 kilometer.

Manuel Miranda erkende dat de situatie moeilijk te beheersen is, iets wat nog niet eerder is voorgekomen in de geschiedenis van de Canarische Eilanden, met ondergrondse branden die snel verplaatsen. Dit wordt allemaal bemoeilijkt door de ongewone episode van hoge temperaturen, met meer dan 35 graden, en calima.

Niet naar 112 bellen…

Het raadslid wees erop dat de situatie soms extreem was en vroeg het publiek om niet het telefoonnummer 112 te gebruiken om te vragen naar de schorsing van lessen in niet-universitaire centra, maar om dit te doen via 012.

De voorzitter van het Cabildo van Tenerife, Rosa Dávila, benadrukte het belang van het handhaven van niveau 2 tot zondag, gezien de verwachte voortzetting van de hittegolf. Op deze manier worden alle middelen van zowel de centrale als regionale overheden behouden.

Rosa Dávila onderstreepte dat het Cabildo van Tenerife al zijn middelen inzet om te zorgen voor versterkte diensten die elkaar overlappen gedurende de drukste uren van de dag. Tijdens deze uren is de kans groter dat er reactiveringen plaatsvinden.

Reactiveringen bosbrand

Het hoofd van de brandweer, Pedro Martínez, heeft opgemerkt dat het personeel voornamelijk verdeeld is over drie gebieden:

  • El Ravelo (El Sauzal)
  • Santa Úrsula
  • La Orotava

Hij voegde eraan toe dat er kleine reactiveringen waren in de ochtend van dinsdag.

Pedro Martínez zei dat de voorspelling van sterke windstoten tijdens de nacht gelukkig niet is uitgekomen en hij gaf aan dat het actieve front verder weg is van bewoonde gebieden dan gisteren.

Hij zei dat reactiveringen zullen blijven plaatsvinden en wees erop dat in situaties van grote branden, zoals die in Los Realejos, ploegen van 150 mensen worden gehandhaafd, en in dit geval is de inzet dichtbij, met ongeveer 110 mensen.

20 hectare in vlammen

Het hoofd van de civiele bescherming, Montse Román, verklaarde dat bij de laatste reactivering ongeveer 20 hectare aan vlammen ten prooi is gevallen. Ze gaf aan dat de luchtvloot op dinsdag bestaat uit vier helikopters, waarvan twee afkomstig zijn van het Cabildo van Tenerife en twee eigendom zijn van de regionale overheid.

Bovendien zijn er vier middelgrote helikopters beschikbaar gesteld door de centrale overheid. Op de grond worden de operaties ondersteund door meer dan 93 personeelsleden van diverse overheidsinstanties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…