Waarom stijgende prijzen in Canarische bars en restaurants?
De stijgende prijzen in Canarische bars en restaurants
De cafés en restaurants zitten vol, zelfs nu de prijzen zijn gestegen en een ontbijt met een broodje, koffie en fruitsap al meer dan drie euro kost. De Canarische eilanden worden gezien als een van de autonome regio’s waar de prijzen in de horeca het meest zijn gestegen. Natuurlijk speelt inflatie hierbij een rol. De kosten van producten stijgen en dus stijgt alles mee. Maar is dat alles, of zijn er nog andere redenen?
Een van de belangrijkste redenen die restauranthouders noemen voor de stijging van de kosten, is de inflatie van voedselprijzen. Maar economen wijzen op andere mogelijke factoren die van invloed kunnen zijn op deze veranderingen.
Alles is peperduur
We bezochten verschillende bars en restaurants om de mening van de eigenaars te horen en te checken of de prijzen op hun menu’s effectief zijn veranderd.
“Alles is peperduur”, zo luidt de overeenstemmende verklaring van de uitbaters. De kosten voor producten en onderhoud zijn gestegen en dat heeft hen gedwongen hun prijzen te verhogen, zij het slechts een klein beetje.
Benieuwd of er in Tenerife restaurants zijn met Michelin sterren?
10 eurocent duurder
Sommige bars proberen stand te houden, maar de meeste hebben de prijzen verhoogd, met minstens 10 eurocent. “Met de stijging van de kosten van (olijf)olie, elektriciteit, aardappelen, koffie, melk…”, was de verklaring.
Voor de horeca was deze prijsaanpassing onvermijdelijk en er beginnen al mededelingen te verschijnen zoals “geen tortilla española (aardappelomelet)” of andere aanpassingen aan het menu, buiten enkel de prijsstijgingen.
Inflatiecijfers dalende
Volgens de gegevens van de Consumentenprijsindex (CPI) voor augustus is de inflatie in de Canarische horeca gestegen met 7,8%, wat hoger is dan het gemiddelde jaarlijkse stijgingspercentage in de sector van 6,4%.
Juan José Hernández, directeur van het College van Economen van Santa Cruz de Tenerife, legde uit dat het fenomeen van algemene prijsstijgingen kan worden vergeleken met een ziekte, “als het zich verspreidt, beïnvloedt het het hele systeem”.
Voor de econoom is het belangrijk om te begrijpen dat een daling van de inflatie niet betekent dat de prijzen dalen. Wel de snelheid waarmee de prijzen stijgen neemt af, want de kosten zijn niet gestopt met stijgen, vooral die van basisvoedingsmiddelen zoals aardappelen, olie, melk en groenten.
Toenemende vraag
Naast de stijgende voedselkosten, heeft Hernández nog twee andere punten geschetst die van invloed kunnen zijn op de prijsstijgingen in de horeca, die beide te maken hebben met de groeiende vraag.
“De vraag stijgt en ondernemers maken daar gebruik van om hun prijzen te verhogen”
Enerzijds is er de toename van het toerisme ten opzichte van 2019, en anderzijds is er het culturele fenomeen waarbij mensen naar bars, restaurants en cafés gaan als onderdeel van hun vrijetijdsbesteding. “De vraag stijgt en ondernemers maken daar ook gebruik van om hun prijzen te verhogen”, benadrukte hij.
Dienstensector
De economie op de Canarische eilanden draait om de dienstensector, voegde de econoom eraan toe, “van elke drie bedrijven die worden opgericht, is er één in de horeca”.
Het recordaantal toeristen en de wens van de bevolking om na de pandemie te genieten van een drankje op een terras of een lokale gin, zijn redenen voor een toename van de uitgaven in de horeca en dus een moment om te “profiteren” en de prijzen te verhogen.
De marges zijn “zeer goed”, maar “zolang de situatie stabiel blijft en er geen variabelen uitvallen”. Hernández merkte op dat er factoren kunnen zijn die de inflatie “plotseling kunnen afremmen”, zoals een daling van de vraag, die kan optreden “door een stijging van de werkloosheid of omdat de inflatie de koopkracht van de mensen heeft aangetast”.
Mogelijke veranderingen
De econoom benadrukte dat er in september een daling van de consumptie in restaurants, bars en cafés zou kunnen zijn, aangezien de bevolking hoge kosten heeft ivm het nieuwe schooljaar of op vakantie is gegaan met hun creditcard, waardoor de middelen zijn uitgeput en mensen de broekriem zullen aanhalen en buitenshuis eten of drinken zullen vermijden.
Voor Hernández zou het een slechte zaak zijn als dit dalende fenomeen enkele maanden zou aanhouden en zo bedrijven zou treffen die “aan een zijden draadje hangen”.
Niettemin zijn de prognoses voor het komende toerisme seizoen gunstig. Wat betreft inflatie, adviseert hij als econoom om voorzichtig en waakzaam te zijn voor wat er kan komen, omdat alles met elkaar verbonden is en er geen kant-en-klare oplossing bestaat.