Waarom zijn avocado’s duur op de Canarische eilanden?

Avocado's duur op de Canarische eilanden, waarom? foto slaatje

De populariteit van avocado’s

Op het hoogtepunt van de zomer zijn avocado’s een geliefd product om te eten tijdens warme dagen. Of ze nu bij het ontbijt op toast worden gegeten, in een verfrissende salade bij de lunch, of als smakelijke toevoeging aan het avondmaal, avocado’s zijn veelzijdig en voedzaam.

Het probleem is dat ze tegenwoordig een luxe zijn om te kopen: op de Canarische eilanden kosten ze tegenwoordig rond de 16 euro per kilo.

Twee avocado’s kopen in de supermarkt kost momenteel ongeveer 5 euro.

Schommelende avocado prijzen

Bij sommige supermarkten kan het aankopen van een kleine hoeveelheid, zoals twee avocado’s, nog steeds meer dan 5 euro kosten. De prijzen variëren tussen 13 en 16 euro per kilo, afhankelijk van waar je ze koopt. Naast het feit dat het nog geen oogstseizoen is, zijn er ook meldingen van diefstal, hoewel boeren op La Palma beweren dat dit jaar minder vaak voorkomt.

De invloed van de natuur op de prijsvorming

De afgelopen zomer zagen we hogere prijzen dan normaal, mede veroorzaakt door de invloed van stormen en weersomstandigheden die de groei in zowel 2022 als 2021 troffen. Vooral te merken tijdens de maanden juli en augustus, met prijzen die werden geschat op 14 euro per kilo.

Waarom zijn avocado’s duur?

Theo Hernando, secretaris-generaal van Asaga Canarias Asaja, legt uit waarom de prijzen zo hoog zijn. Vooral in de zomermaanden, met name in juli en augustus, zijn “hass” avocado’s (de ruwe schil variant) – die het duurste zijn – al geoogst. Als gevolg daarvan zijn er nog maar weinig over en hoe groter de vraag, hoe hoger de prijzen.

Bovendien kunnen avocado’s de Canarische Eilanden niet van buitenaf binnenkomen. De avocado is een product met een fytosanitaire barrière om te voorkomen dat ongedierte de Canarische Eilanden binnenkomt, wat betekent dat avocado’s niet van elders op de markt kunnen komen. Het is een seizoensgebonden product en er zijn enkele maanden waarin het niet beschikbaar is.

Seizoensfluctuaties en toekomstige stabiliteit

De prijzen van avocado’s beginnen doorgaans te stabiliseren tegen het einde van september en het begin van oktober, wanneer de “gladde schil” variant wordt geoogst. Later, eind oktober en begin november, begint de oogst van de “hass” (ruwe schil variant) en dalen de prijzen.

Zelfvoorziening in avocado’s

Theo Hernando legde een paar weken geleden uit dat we niet alleen zelfvoorzienend zijn in sla, veldsla en andere soortgelijke variëteiten, maar dat naast de toename in sla, avocado het product is dat de afgelopen jaren het meest is toegenomen.

Desondanks proberen sommige bedrijven op een gegeven moment avocado van buiten de Canarische Eilanden te halen, vooral op het moment dat deze het duurst is.

Prijscontrole voor een eerlijke prijs

Afgelopen maart kondigde de regering van de Canarische Eilanden in het kader van de ontwikkeling van de Wet op de Voedselketen (la Ley de Cadena Alimentaria) aan dat ze zou beginnen met het controleren van 11 producten met het grootste prijsverschil en de hoogste productie op de eilanden, zoals het geval is met avocado.

Met deze maatregel worden de lokale producenten ondersteund en tegelijkertijd eerlijke prijzen voor de consumenten gewaarborgd. Op deze manier wordt gehoopt een evenwicht te bereiken waarbij zowel de producenten als de consumenten kunnen profiteren van de avocado-industrie op de Canarische Eilanden.

Het is een positieve ontwikkeling om te zien dat de regering zich inzet om eerlijke prijzen te bevorderen en lokale producenten te ondersteunen. Dit zal niet alleen de Canarische Eilanden helpen bij het realiseren van zelfvoorziening op het gebied van voedsel, maar zal ook de economie stimuleren en de consumenten meer betaalbare avocado’s bieden.

Het is belangrijk om te blijven zoeken naar manieren om de avocado-industrie duurzaam en eerlijk te houden. Door lokale productie te stimuleren en eerlijke prijzen te waarborgen, kunnen we de voordelen van deze geliefde vrucht voor iedereen behouden.

Eigenschappen van de veelzijdige avocado

De avocado, een ware smaakdelicatesse, is veel meer dan alleen een populaire vrucht. Met zijn romige textuur en milde smaak heeft de avocado zijn weg gevonden naar culinaire harten over de hele wereld. Van voedingswaarde tot culinaire veelzijdigheid, laten we duiken in de kenmerken die de avocado zo geliefd maken.

De avocado, een voedzame vrucht

Wat de avocado onderscheidt, is zijn indrukwekkend voedingsprofiel. Rijk aan gezonde enkelvoudig onverzadigde vetten, draagt hij bij aan een evenwichtige voeding. Deze vetten spelen een rol in het bevorderen van een gezond hart en het beheersen van het niveau van de cholesterol. Bovendien is de avocado een bron van voedingsvezels, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en langdurige verzadiging.

Culinaire creativiteit met avocado’s

De avocado is als een blanco canvas voor culinaire creativiteit. In de zomermaanden brengt hij verkoeling en voldoening in salades, wraps en toast. Guacamole, een klassieke favoriet, is een kunstwerk op zichzelf. Smoothies worden romiger met deze groene vrucht, sandwiches krijgen een smakelijke twist en zelfs chocolademousse krijgt een gezonde upgrade met een verse avocado.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…