Almogrote, Canarische mojo met kaas, herkomst La Gomera

Almogrote met brood

Almogrote, origineel van La Gomera, recept en geschiedenis

Als je Tenerife bezoekt, mag je de kans niet missen om deze lokale lekkernij, almagrote, te proeven. Dit heerlijke “kaasgerecht”, dat zijn oorsprong vindt op het nabijgelegen eiland La Gomera, is een must-try voor toeristen, overwinteraars en buitenlanders die op Tenerife wonen en interesse hebben in typische Spaanse gerechten.

Wat is Almogrote?

Almogrote is een soort kaasspread (soort paté) gemaakt van oude kaas, meestal geitenkaas, gemengd met knoflook, paprika, olijfolie en soms tomaten. De combinatie van deze ingrediënten zorgt voor een pittige en romige smaak die perfect samengaat met vers brood en een glas wijn.

Geschiedenis van Canarische almogrote

Almogrote, ook wel bekend als “pasta Gomera”, heeft een interessante geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Er wordt verondersteld dat dit gerecht zijn oorsprong vindt in de Sefardische keuken (Joodse keuken), die tijdens de middeleeuwen en de 17de eeuw in Spanje aanwezig was. In deze culinaire traditie bestaat een gerecht genaamd almodrote met een “d”. Dit gerecht was populair in de middeleeuwse Spaanse en Romeinse keuken en bestond uit geraspte kaas, gekookte knoflook en olijfolie, en werd gebruikt om vleesgerechten te kruiden.

Historici geloven dat het recept de Canarische Eilanden bereikte en werd aangepast aan de lokale ingrediënten. De vereniging Tarbut Las Palmas en de gemeenteraad van La Gomera ondersteunen deze stelling.

Almogrote heeft zijn wortels op La Gomera, een van de kleinere Canarische Eilanden. Het werd oorspronkelijk gemaakt door de lokale bevolking als een manier om restjes kaas te gebruiken, vaak gemengd met peper en olie.

Aan de andere kant zijn er ook mensen die geloven dat Almogrote volledig origineel is van La Gomera, daterend uit de verre geschiedenis van het eiland. Volgens deze opvatting kwam het voort uit de noodzaak om harde of te oude kaasresten toch te kunnen gebruiken. Het is niet moeilijk voor te stellen dat de oorsprong van Almogrote in de Canarische Eilanden ligt, aangezien het een eenvoudige combinatie is van twee basisproducten uit het lokale menu: nl. gerijpte geitenkaas en mojo picón gemaakt van paprika en olie.

Almogrote werd in 2009 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed, samen met de “silbo gomero”.

Tegenwoordig is het een geliefd gerecht op alle Canarische Eilanden, inclusief Tenerife. Het is een culinaire traditie die de tand des tijds heeft doorstaan en een symbool is van de rijke cultuur van de regio, vaak beschreven in kookboeken en receptenboeken.

Waar kun Je Almogrote proeven?

Er zijn talloze plaatsen op Tenerife waar je Almogrote kunt proberen. Hier zijn enkele aanbevelingen:

Hoe Almogrote zelf maken – recept en ingrediënten

Als je geïnspireerd bent om zelf Almogrote te maken, is het recept simpel en de ingrediënten gemakkelijk verkrijgbaar. Hier is een basisrecept:

Ingrediënten Almogrote

 • 200 gram oude gerijpte geitenkaas
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 eetlepel paprikapoeder en een snufje peper
 • 50 ml olijfolie
 • (optioneel) 1 tomaat, gepeld en zonder zaadjes

Je kan Almogrote ook met slechts twee ingrediënten maken, namelijk met mojo rojo en oude geitenkaas, mengen volgens je eigen smaak en voorkeur.

Bereidingswijze Almogrote

 1. Rasp de kaas en doe in een kom.
 2. Voeg de fijngehakte knoflook en paprikapoeder toe.
 3. Voeg de olijfolie toe en meng goed tot een gladde massa ontstaat, gebruik eventueel een keukenmachine of een vijzel.
 4. Voeg indien gewenst de tomaat toe voor extra smaak.
 5. Voeg indien gewenst extra peper toe voor meer pit.
 6. Serveer met vers brood.

Waarom Almogrote proeven?

Almogrote is meer dan alleen een gerecht; het is een ervaring. Het biedt een unieke kijk op de Canarische keuken en geeft de authentieke smaak van de lokale cultuur. Voor toeristen en buitenlanders is het een heerlijke manier om zich te verbinden met de tradities van Tenerife.

Waar Almogrote kopen?

Online kopen

 • Een Canarische bedrijf die wereldwijd leveren: Tu Canarias
 • Een bedrijf van Gran Canaria, die leveren naar Canarias, België en Nederland: La Molina Artesanía

Kopen in een winkel

Op de eilanden zelf kan je bijna overal Almogrote vinden, in de bekende supermarkt Mercadona, Hiperdino, Alcampo en ook in speciaalzaken of op boerenmarkten, ook op de luchthaven kan je deze lekkernij kopen.

Spaanse video recept Almogrote

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant om weten…